Dag 340


Een parktuin omvormen tot ecologische inspiratietuin vergt heel wat werk en energie. Elke dag drijft ons weer. 's Ochtends opstaan, s' avonds laat naar bed en bijna 7 op 7 doorwerken om onze projecten verder vorm te geven. Overdag zo veel mogelijk buiten, tussendoor alles regelen voor onze samenhuizing, boekhouding, administratie en s'avonds ruimte om de technische projecten verder te ontwikkelen, blogs te schrijven, de website te onderhouden, het platform verder uit te bouwen en mensen samen te brengen in online calls.


We stellen ons niet langer de vraag: 'Hoe kunnen we iets bereiken?' of 'Hoe kan dit project een succes worden?'. De voldoening ligt in het eenvoudige moment van elke dag, dat uitnodigt tot actie. Een input, vraag of ervaring leidt tot nieuwe actie, bijsturen, heroriëntatie, nieuwe inspiratie...


Intussen kregen alle groentebedden vorm met een goede laag compost aarde, staat er een eenvoudige polytunnel in onze tuin, werd de eerste eetbare bloemenstrook ingezaaid, een plukbloemenveld klaargemaakt om in te zaaien, is het plan voor het bijenbloemenveld klaar en groeien de voorgezaaide plantjes enthousiast verder voor het grote raam in de woonkamer. De fruitbomen en bessenstruiken staan in bloei. Kikkers zwemmen in de vijver en hier en daar spotten we een egel.


De natuur zelf leidt de weg.


Elke actie brengt een nieuwe stroming op gang. Elke beslissing leidt tot nieuwe ervaringen. Nieuwe huisbewoners die intrekken, buren die de weg naar onze tuin vinden.


Op een andere manier leven is best pittig. Het vraagt om alle zekerheden los te laten en in vrije val te leven. Niets is zeker. Niets is vast. Niets is langdurig. De flexibiliteit om op deze manier in het leven te staan opent nieuwe mogelijkheden, is rauw en echt. Het nodigt uit tot onthechten, openstaan voor anders denken.


En toch is het de enige manier waarop we nog verder willen.