P1230540.jpeg

In Line With Nature

Organisch ontstaan

Op een ochtend in april 2020, voelde dat ik plots dat ik zaadjes moest planten. Het is bizar om van binnen uit een impuls te voelen, zeker als je nog nooit zelf groenten geteeld hebt. 

Elke dag kreeg deze impuls meer vorm en na een week stonden er meer dan 150 potjes te kiemen in onze veranda. Er was geen plan, geen visie, enkel die impuls van binnenuit die wist: Nu is het moment om zaadjes te planten.

Vanaf dit moment werd elke volgende stap zichtbaar.

Een paar weken later stonden moestuinbakken in de tuin, en een stuk grond was vrijgemaakt om rechtstreeks in de grond te kunnen telen. 

'Ik wil de zaden die we over hebben ook delen.' sprak ik uit. 

En zo ontstond er een zaden bibliotheek voor onze voordeur. 

De plantjes die we zelf niet in de grond konden planten werden uitgedeeld. 

De impuls werd groter en groter. Ik heb nog nooit zo iets natuurlijks mogen ervaren. De zaden bibliotheek zorgde voor verbinding in de buurt. Mensen namen plantjes mee en begonnen eigen zaadjes in de bibliotheek bij aan te vullen. Ze kwamen een praatje slaan, vragen stellen. Wat wist ik als groeileek af van groenten? Het avontuur was nog maar net begonnen en elke dag bracht zoveel nieuwe ervaringen. 

De aarde bracht stilte, rust, vertraging. 

Hoe meer tijd ik in de tuin doorbracht, hoe meer ik over mezelf leerde. Hoe bewuster ik werd van de voedselketen, de economie,...

Ik werd uitgenodigd om elk concept rond geld los te laten. Om voor wat hoort wat los te laten. Om niet na te denken hoeveel geld we investeerden en of er hoe dan ook return zou zijn. Al deze zaken waren niet meer belangrijk. De vreugde en liefde voor groei, ontwikkeling en verbinding dreef me voort. 

We leefden persoonlijk al 2 jaar deels op donatiebasis, nu werd ook dit project voortgestuwd door een onderliggende stroming die veel meer in lijn lag met de natuur in plaats van met oude systemen. 

De hele voortuin werd vol moestuinbakken gezet en ook daar werd ruimte gemaakt om in volle grond te planten.

Dit alles voelde als een experiment. 

Ik had geen idee wat er zou gebeuren. Daar stond ik; een beginner die in sneltempo leerde over zaden, planten, bemesten, compost,...

Aaaaah die slakken. Hoeveel heb ik er intussen al niet van de planten geplukt en naar het bos gedragen? 

Mensen begonnen hun eigen oogst naar onze tuin te brengen. We kregen kersen. Maar ook advies van experts die al een hele tijd hun  eigen groentetuintje onderhielden. 

Het ging mij niet om de oogst, om succes, om iets bereiken. Op de vraag of het project aan onze verwachtingen voldeed kon ik enkel glimlachend zeggen dat we geen verwachtingen hadden.

 

Het was zo fascinerend om te zien hoe deze impuls die van binnenuit kwam mensen samenbracht en verbond, hoe mensen begonnen te delen, hoe dankbaarheid ontstond. We werden uitgenodigd om 'een glas' te komen drinken. Ik deelde onze rode bessen uit aan een vrouw die er graag confituur van wilde maken. Haar eigen struik had bijna geen oogst dit jaar, de onze hing vol. 

Sla, spinazie, ... Alles wat beschikbaar was, was beschikbaar voor iedereen die ons aansprak of even kwam aanbellen. 

En wat niet tijdig geoogst werd lieten we doorschieten om na het genieten van de bloemen nieuwe zaden te kunnen oogsten. Zaden voor een nieuw avontuur en een nieuwe 'Bedding.'

 

'De Bedding' groeit uit tot een gegrond project.

De impuls wordt groter met de dag. Maar waar voorheen de aandacht ging naar het zaaien, verruimde de blik van ik naar wij en zaait 'De Bedding' graag mee aan een nieuwe toekomst voor iedereen.

In september vonden we een nieuwe locatie met een huis geschikt voor community. We ontwikkelden een voedsel app én een online platform waar gelijkgestemde mensen met elkaar kunnen verbinden. 

De oorspronkelijke parktuin groeit nu uit tot inspirerend project.

Liefs! 

Evi

In Line With Nature vzw

9660 Elst (Brakel)

Belgium

BTW: BE 0749.496.927

IBAN: NL06 BUNQ 2043 8363 23

BIC: BUNQNL2A

© 2020 In Line With Nature vzw

Made with love by Revolutionary Design

  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon