top of page

Koud douchen. Stap voor stap.

Al vijf jaar had ik de intentie, om te starten met koud douchen. Ik hoorde mensen erover vertellen en las erover. Ja! Ik wil ook! Maar vandaag niet. Morgen misschien. September 2019. De zomer liep naar z’n einde. Nu was het m’n yogalerares die over de weldaad van koud douchen sprak. Eens de zomer voorbij zou zijn, zou ik er niet meer aan beginnen en zou ik weer een jaar verder zijn met m’n goeie intenties. Dan toch maar vandaag? M’n voeten. Als ik nu gewoon al eens met m’n voeten begon? Ik wist hoe belangrijk voeten zijn. Dan heb ik eigenlijk m’n hele lichaam al. Namaste. Op diezelfde yogales hadden we de mantra Namaste gezongen. Dat zou mijn ademhaling worden. En zo begon ik dus, op een ochtend in september. Namaste zingend (in de douche durf ik dat nog wel). Na m’n douche (lekker warm zoals gewoonlijk – ik hou zó van warmte!!), nam ik de douchekop in m’n hand en spoelde ik m’n voeten koud af, boven en onder, links en rechts, tot tussen m’n tenen. Waauw! Alleen dat al. ’t Deed zo goed. Als ik uit de douche stapte, voelde ik het bloed, de energie, … in en naar m’n voeten stromen. Dagen lang eindigde ik mijn douche met het zingen van de mantra en een koude voetendouche. Tot ik goesting kreeg om een stapje verder te gaan. Ik nam ook m’n onderbenen mee onder de koude douche. Dagen lang. Namaste zingend. Tot ik goesting kreeg om een stapje verder te gaan. Ik nam ook m’n bovenbenen mee onder de koude douche. Dagen lang. Namaste zingend. Zo volgden, op het tempo van mijn goesting ook mijn handen en armen, onderbuik, onderrug, … tot ik nog steeds diezelfde mantra zingend elke dag eindigde met een ‘full body’ koude douche. Elke dag. Zelfs de dagen waarop ik denk, ‘nee, geen tijd’ of ‘nee, ik voel me belabberd, ik ga es overslaan’, … kan ik het uiteindelijk toch niet laten. Ik mis geen dag.  Waarom? Omdat het gewoon een instant goed gevoel geeft. Je stapt uit de douche en je voelt de energie stromen, door heel je lijf. Niets van alles waarvan ik weet dat het goed is voor mij en mijn lijf, geeft zo’n onmiddellijk en duidelijk goed gevoel over heel je lijf. En vandaag ging ik nog een stapje verder. Ik nam een lang en warm bad. Dat doe ik wel vaker in de winter als ik tijd heb, liefst na een wandeling of looptocht. Heerlijk. Alleen miste ik het koud douchen als ik een bad nam. Maar om nu na een warm bad nog een koude douche te nemen. Nee. En toch, vandaag deed ik het. Op de tonen van Namaste, uiteraard. En ja: zalig!

Berichtnavigatie


0 views0 comments

Comments


bottom of page